Jezuïetenberg

Laat u meevoeren door een bijzondere onderaardse groeve

Over ons

 Een rondleiding door de Jezuïetenberg 

Een uniek onderaards museum in de Cannerberg te Maastricht, sinds 1996 een beschermd rijksmonument

Even buiten Maastricht, Vlakbij de grens met België, bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. Het begin van de ontginning van de Fallenberggroeve ligt al weer vele eeuwen terug toen men de kalksteen gebruikte als bouwsteen. Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie.

Naast de vele interessante studies en publikaties die door hen werden uitgevoerd, maakten zij een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur.

Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden, Gevleugelde stieren, het Alhambra met fontein en vijver, Christus naast Boeddha, het hoofd van Ramses II en vele andere bezienswaardigheden verfraaien het interieur van deze onderaardse groeve. Na het vertrek van de Jezuïeten uit Maastricht werd het beheer en onderhoud van de groeve in 1968 overgedragen aan de stichting Jezuïetenberg.

Bezoek aan de Jezuïetenberg is dagelijks mogelijk. Afspraken kunnen via reserveringsformulier of telefonisch gemaakt worden, klik hier voor het reserveringsformulier. Rondleidingen duren anderhalf uur voor groepen bestaand uit minimaal 10 personen (als er minder dan 10 personen zijn geld er een minimumtarief. Op zaterdag worden enkel afspraken gemaakt om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Op zon en op Nederlandse feestdagen alsmede in de schoolvakanties is de groeve gesloten. Voor meer info klik: rondleiding reserveren.

Ook is het mogelijk onze refter Leonard te boeken voor een uurtje napraten.

In de groeve heerst een constante temperatuur van 10 graden celsius bij een luchtvochtigheid van 98%. De vloer is goed begaanbaar maar niet altijd even gelijk. Warme kleding en gemakkelijke schoenen zijn dus aanbevolen.

Honden behalve hulphonden zijn verboden in de groeve.

De groeve is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is wel stevige begeleiding noodzakelijk. Komt men met een rolstoel, geef dat dan van tevoren bij de reservering even aan.

Wij hopen u spoedig welkom te mogen heten in de: Jezuïetenberg een rijksmonument

Om te reserveren gebruikt u het formulier "reserveren".

 

Dankzij Uw bezoek en bijdrage kan dit unieke monument behouden blijven voor de toekomst.